Losse lading ? gebruik een aanhangernet



Heb je losse lading op je aanhangwagen liggen, denk er dan aan dat je een aanhangernet moet gebruiken. Hoewel dat al bijna vijf jaar verplicht is, zijn er veel mensen daar nog niet van op de hoogte. Wij maken je er daarom graag op attent. Niet alleen omdat het wel zo veilig is, maar ook omdat je anders een boete riskeert van minimaal € 380,-  Dan is de aanschaf van een net voor je aanhanger een stuk goedkoper.


Wanneer is een aanhangernet verplicht ?
Sinds 1 januari 2007 is het verplicht om een aanhangernet te gebruiken als je losse lading op een aanhanger vervoert. Enkele voorbeelden van losse lading zijn tuinafval, puin, stenen of brandhout, maar er zijn natuurlijk nog legio andere voorbeelden te bedenken. waar het om gaat is dat je een aanhangernet gebruikt als je lading vervoert die tijdens het rijden van de aanhanger kan vallen of waaien, zelfs als je lading hebt vastgezet met touw of spanbanden.

Grote en zware objecten zoals kasten hoeven niet afgedekt te worden met een aanhangernet. Het is immers niet erg waarschijnlijk dat zulke grote goederen van de aanhanger waaien. Natuurlijk moeten ze wel goed worden vastgezet. twijfel je of de lading die je vervoert onder losse lading valt ? Dan doe je er altijd verstandig aan om voor de zekerheid een net te gebruiken.

 Waar staat dit ?
 Deze verplichting is opgenomen in het voertuigreglement van de overheid, om precies te zijn in
 artikel 5.18.6. Hierin staat dat:
  • Het voertuig zodanig beladen moet zijn dat de lading of delen daarvan niet van het voertuig kunnen afvallen.
  • Losse lading ten aanzien waarvan het gevaar bestaat dat deze of delen daarvan tijdens het rijden van het voertuig vallen, deugdelijk moet zijn afgedekt.

 Waarom is een aanhangernet verplicht ?
 Het gebruik van een aanhangernet bij vervoer van losse lading is verplicht, omdat anders delen van de lading van de  aanhangwagen kunnen waaien of vallen. We hoeven u niet te vertellen dat dit tot zeer onveilige verkeerssituaties kan
 leiden. Er zijn helaas genoeg voorbeelden van ongelukken met dodelijke afloop of met ernstig letsel tot gevolg door niet  afgedekte lading. Dit kan simpel voorkomen woorden als men aanhangernetten gebruikt.